Героят понякога си ти – фентъзи във второ лице

14 Май 2016

Започваш да четеш новата блог публикация в “Спътници”. Ръката ти е на мишката или държи телефона, пръстите са готови да плъзнат страницата надолу. Не бързай. Нека всяко изречение се разпростре на екрана за максимално удобство на очите ти. А може би си от онези хора, които пресичат на червено, тичат по ескалаторите и четат по диагонал?

Е, все пак намираш ценен отрязък свободно време и решаваш да го посветиш на текста. Изправи гръб. Отдалечи се малко от екрана, много се взираш. Така. Не обръщай внимание на останалите табове и програми, дори някой да ти пише точно сега. Малко е странно да четеш за себе си в момента, но се сещаш за любимите си книги-игри, в които ти си главно действащо лице. Какво друго… Разни досадни реклами пробягват из паметта ти. Също и спомени  за онзи тип книги, които обещават да те научат на нещо или да те посветят в тайните на битието, известни само на автора им. Може пък в многоцветна, задимена шатра една беззъба и прегърбена врачка да ти разкрие цвета на косата и ръста на непознат, когото предстои да срещнеш.

Но не, тази публикация е различна. Забелязваш липсата на шатра, бутон за купуване на нещо си или призив да хвърляш зарове и да продължаваш на съвсем друга страница. Вече усещаш какво се случва. В зависимост от настроението и литературния ти опит, идеята вече те е завладяла, или ти е позната, или пък предизвиква известен дискомфорт в мозъка ти. Продължаваш, за да прочетеш първия пример за фентъзи във второ лице.

списание clarkesworld, разказ второ лице, фентъзи

1. The Apartment Dweller’s Bestiary (Kij Johnson)

Разказът е по-скоро сбор от фрагменти и е много любопитен. Оформен е като справочник за различни фантастични същества, обитаващи апартаментите на хората. Във всяко парче “ти” си различен човек, с различен живот, а твоето домашно същество успява да извади наяве вътрешния ти свят. Освен това, зверчетата хем са описани реалистично и с усет към детайла, хем достатъчно свободно, така че сам да си представиш точно как изглеждат. Краят пък преобръща нещата и те хвърля в размисли. Струва ти се интересно, затова прочиташ разказа в списанието. А докато си там, разглеждаш и целия стотен брой и откриваш, че доста го бива.

Списание Tor, разказ второ лице, фентъзи

2. The Language of Knives (Haralambi Markov)

Този по-стандартен като форма разказ можеше да бъде написан и в първо, и в трето лице, мислиш си. Ала второто лице не е самоцелно и изпълнява поне две функции – едната е по-скоро сюжетна и се заиграва с очакванията ти, а другата е на ниво език и внушение. Потапяш се непосредствено в тази извънземна обстановка и успяваш да преживееш една мрачна, изчанчена, емоционална история. Така че текстът си заслужава. И не само защото е писан от българин и публикуван в Tor.com. Отиваш на сайта и се зачиташ, за да провериш дали е така…

If on a winter's night a traveler, Italo Calvino

3. If on a Winter’s Night a Traveler (Italo Calvino)

Видяното до момента ти допада, затова куражлийски пристъпваш към последния пример. Той вече е изпитание за смелостта ти като читател – не е разказ, а цял роман. И не е фентъзи, а… Всъщност не знаеш какъв жанр е това чудо, защото в него са събрани много повествования от всякакви жанрове. Но главният герой си оставаш ти, Читателю, както и ти, Читателко. Сблъскваш се с издателски грешки, апокрифни романи и тайнствени автори, мъртви езици и живи преводи… Въвличат те в оплетена литературна мистерия, редом с откъсите, които все не успяваш да дочетеш, но пък ги обсъждаш с хората около теб. Всичко е много метачитателско, експериментално и лудо, но за разлика от други такива книги, си остава увлекателно и леещо се при четене. Дори да не ти харесва съвсем, няма как да не се впечатлиш от амбициозната идея и да не оцениш реализацията ѝ, и то без да си литературен специалист. Защото в основата стои любовта към четенето, а тя ти  е много позната, нали?

Какви са твоите примери за успешни текстове във второ лице? Харесва ли ти, или се чувстваш като кукла на конци?

Currently there are no comments, so be the first!

Goodreads

Спътници Спътници
reviews: 2
ratings: 3 (avg rating 4.33)