Препоръчани разкази – юли 2016

12 Юли 2016

Както може би си личи вече от облика на блога, не съм голям фен на литературните ревюта. Напълно разбирам защо хората ги харесват. Прочиташ ревюто и си готов – хем си информиран за произведението, хем си видял нечие лично впечатление. Практично.

Аз съм друга птица, от ония дето не са много сигурни накъде е юг, затова проверяват всички посоки, пък дори да им се скапят крилете от летене. Предпочитам да получа отделно информацията като сурови факти и отделно субективното, предубедено, сварено с емоции мнение на човека.

Затова най харесвам препоръките. Искрената, неукротима и първична радост, когато си открил нещо ИЗУМИТЕЛНО! Когато все още не си осмислил напълно прочетеното, но в главата ти се блъскат хитрите препратки, красивите фрази и въобще чистият кеф от досега ти с текста.

Ето я и компилацията ми от наскоро четени разкази, които са ми подействали точно така. И които ви препоръчвам, пък макар и само с няколко бележки към всеки от тях. По-добре направо да четете самите разкази. А после можем да си говорим за тях.

M.F.ing Retroparty Freestyle (Rich Larson)

Rich Larson ме спечели преди време с разказа си Meshed. Фантастиката му е много близка до реалността, с все социалните медии и жаргона на тийнейджърите и болезнената несигурност, загнездила се дори в хората от бъдещето. Шеметно е, шеметно.

Squalor & Sympathy (Matt Dovey)

Магически реализъм във Викторианска Англия. Индустриалната революция с щипка магия и много, много силно послание за съчувствието – и липсата му. Линкът е към откъс на сайта на автора. Пълният разказ е публикуван в антологията Writers of the Future 32 (разказът спечели голямата награда за 2015 г.)

Артистична душа (Агоп Мелконян)

Песните… Падам от смях. Дет’ се вика, този хумор не е за всеки, обаче на когото му е смешно, му е наистина много смешно. Пък ако не му е, ще оцени абсурда. Все още актуалният културен абсурд…

Hap.py (Dani Atkinson)

Това всъщност е програма, а историята е написана в коментарите към кода. Много е яко и изобличаващо.

Joolie and Irdl (Sandy Parsons)

Мега детайлно описаните извънземни. Откачена работа. Но с любов. И с подробности. Остави ми усещането за някаква странна, второстепенна история в Mass Effect, но може би  това се дължи на проблеми в моя телевизор – историята и играта нямат много общо.


Е, това е за днес. Вероятно е да публикувам нови препоръки за разкази всеки месец, отсявайки по-специалните от всичко прочетено. Материал ще има – свободното време за четене се увеличи, а и ми предстои да се заровя в ето тази антология:

Best Science Fiction of the Year

Currently there are no comments, so be the first!

Goodreads

Спътници Спътници
reviews: 2
ratings: 3 (avg rating 4.33)