Плетки от астрономия и литература

3 Декември 2016

Литературата е упражнение по фантазия, а на думи звездите са близо!

Днес ще ви представя сбор от любопитности, обединяващи литературата и астрономията. Нас, хората, още от древността ни влече онова отвъд. И въпреки огромното разнообразие от теми и мотиви, изследвани от авторите през вековете, космосът си остава вечната неоткрита територия.

През последните десетилетия космосът вече не е само пространство на блянове и наблюдения отдалеч – все повече машинни (и дори човешки) пратеници изследват двора около нашата планетарна къща. Докато чакаме техните истории, нека продължаваме с нашите – фантастични, чудати, неземни сюжети и герои!

Първата научна фантастика

Предците на модерното фентъзи – митовете, легендите и приказките, съществуват откакто има хора на Земята. С научната фантастика е по-сложно, но ако питате Карл Сейгън или Азимов, то първият труд в този жанр е Somnium на Кеплер от 1608 г. В него великият астроном пише за жена от Исландия с вещерски способности. Тя призовава демон, който ѝ разказва за далечния остров Левания (нашата Луна). Според демона съществува проход между Земята и Левания и когато той е отворен, демоните могат да пренасят хора на острова.

Somium

Източник: somniumproject.wordpress.com

Книгата съдържа представа за Земята, погледната от Луната, както и научни детайли за лунните затъмнения, размера на Луната и др. Заедно с това присъстват и чисто фиктивни елементи като описание на лунните обитатели.

Превод от латински на английски е достъпен на The Somnium Project.

Шекспир и спътниците на Уран

Към момента са известни 27 естествени спътника на Уран и всички те носят имената на герои от произведенията на Шекспир и Поуп. Най-големите и съответно първите открити се казват Титания и Оберон (от Сън в лятна нощ на Шекспир), Ариел и Умбриел (от Влизане с взлом на Поуп) и Миранда (от Бурята, отново на Шекспир).

Миранда

Вляво – спътникът Миранда. Вдясно – портрет на героинята Миранда от Джон Уилям Уотърхаус.

Астероиди с роман-тични имена

Литературните наименования на космически обекти не спират дотук. Астероид 46610 е открит през 1993 г. от японски астрономи любители и е кръстен Bésixdouze в чест на астероид B-612, където живее Малкият принц според Екзюпери. Изборът не е случаен – числото  46610, представено в шестнадесетичната бройна система, е B612.

Други астероиди с имена на герои включват:

  • 2309 Спок
  • 5048 Мориарти
  • 5049 Шерлок
  • 5050 Доктор Уотсън
  • 6042 Чешърския котарак
  • 6735 Шапкаря
  • 9007 Джеймс Бонд
  • 18610 Артър Дент

Астероид 11248, както и витлово образувание в пръстен на Сатурн, носят името на Луи Блерио – пионер в авиацията, прекосил първи Ламанш. Литературната плетка тук ни води и до “Спътници”, където в града Блерио елфите разработват своите хвърколети и пазят някои от тайните на народа си.

Скоро ще можете да прочетете повече за приключенията в Блерио на страниците на “Спътници”. 🙂

Currently there are no comments, so be the first!

Goodreads

Спътници Спътници
reviews: 2
ratings: 3 (avg rating 4.33)