Есенно завръщане на фантастичното

12 Ноември 2016

Задават се уютни дни на горещи чаши и разлистени книги.

Здравейте, приключенци! Навярно вече сте позабравили за това малко кътче в необятната Мрежа. Е, с радост съобщавам, че отново съм на пост и ще ви предлагам по нещо за четене в идните студени месеци.

Първо обаче искам да ви представя Касис, дъщерята на императора:

Принцеса Касис, илюстрация

Тя покорява сърцата на поданиците с изящество и талант, съвестно изпълнявайки ролята си на идол, но това е на път да се промени. Как? Ще прочетете в “Спътници”, и то съвсем скоро.

Да, и за да се случи това “съвсем скоро”, тече усилена подготовка зад кулисите. Това е и една от причините за дългото отсъствие на обновления тук, редом с това, че промених географското си положение. Все пак, засега всичко върви по план и мога да заявя — очаквайте приятни изненади по празниците!

И след дъжд качулка ще направя обзор на част от поводите за радост, които имат напоследък феновете на фантастичното:

  • Преди две седмици се проведе фестивалът Дни на Фантастичното, който изглежда като чудесен опит да се сближат различните фенски общности в България. Събитието привлече медийния интерес и доколкото мога да видя по отзивите онлайн, е било доста успешно. Нямаше как да го посетя, но дано в бъдеще има още и още шансове за това.
  • Несъмнено интригуващ и направо изумяващ е новият проект на Сборище на трубадури и ShadowdanceБиблиотека Хипертекст. Библиотеката е построена върху вече утвърдения по света модел на електронни списания за жанрова проза с отворен прием на разкази. Модел, дал първа трибуна на нови автори, които в последствие се превръщат в съвременните деятели на жанра.

    Всеки може да изпрати разказ чрез онлайн платформата и разказите се оценяват анонимно от редакционната колегия. Избраните за публикуване автори работят съвместно с редакторите, за да подобрят максимално текста си. Накрая разказите се публикуват с илюстрация от професионален художник, а авторът получава достойно заплащане. Пожелавам успех на организаторите и им благодаря, че се захващат с тази трудна, но градивна мисия. 🙂

  • Ноември е, разбира се, и NaNoWriMo. Тоест месецът, в който мнозина по света написват роман, или поне се опитват. Кураж на всеки, решил се да участва!

Има и още нещо,  вече в по-личен план, което се чудих дали да споделя, тъй като не е успех, а “почти” (или казано направо, отказ). Ще го направя, защото предостатъчно страдаме от това, че се отразяват главно успехите, не и провалите.

Наскоро бях доста близо до публикация в Daily Science Fiction. Разказът ми стигна до финалния кръг на подбор, а отказът дойде с послепис от редакторите, което обикновено е знак, че наистина са се колебаели дали да го изберат. Приемам това като насърчаване, че писането на английски не е загуба на време и си заслужава да опитам пак.

А вие се увийте в одеялата, хванете чашите с чай (или кафе 😉 ) и се пригответе за много четене и писане — сега му е времето.

Currently there are no comments, so be the first!

Goodreads

Спътници Спътници
reviews: 2
ratings: 3 (avg rating 4.33)