Добре дошли, внимание – стъпало, насам…

19 Април 2016

Здравейте! Приятно ми е да се запознаем и да ви приютя в къщурката на “Спътници”. Ако чрез интернет можеха да се предават усещания, вкусове и миризми, сега щяхте да вдъхнете от сушената мащерка по покрива и да опитате от зеления чай…

Е, нивото на технологиите за момента ще ограничи гостоприемността ми до добрите стари думи и въображение. И ако също като мен обичате думите и погъделичкванията на въображението, тук може и да откриете нещичко, което да ви хареса.

А сега по същество. Това ще бъде предимно литературен блог, с фокус върху фентъзито и фантастиката. Само че ревютата на книги, поне в стандартен вид, ще бъдат рядкост. Тогава що за съдържание може да очаквате?

  • графики като книжната Слънчева система и други визуални хрумки и пъзели
  • разкази, фрагменти и писателски експерименти – например рубриката “Думи и картини”
  • статиични материали – да кажем, планиран е един за пресечните точки на литературата и математиката (и вече е готов)
  • компилации от литературни впечатления
  • и други идеи, които ще се развиват с времето

Нормално, тук ще бъде и мястото да следите пътя на книгата “Спътници” към вас, както и новини за други творчески проекти и изяви. Целта ми е да допринеса към малкото, но растящо фентъзи общество в България. Търся не само читатели, а и съмишленици, с които да се учим един друг, да се забавляваме и да си пазим гърбовете от караконджули… Съвсем като на приключение! Така че когато нещо ви направи впечатление или имате въпрос, кажете – в коментарите или по друг начин. И сам воинът е воин, ама друго си е цяла армия. 🙂

Награждаване на романаДобре, нека дам малко яснота и за самия роман. Написах го преди три години, за свой собствен кеф. И евентуално за кеф на приятелите си. Те, като едни добри приятели, го харесаха… Тъкмо навреме се появи и конкурсът на издателство MBG Books. Реших да участвам, за да видя как текстът ще бъде възприет от непознати хора, и то от жури. В края на миналата година те класираха “Спътници” на трето място сред кандидатите за български фентъзи роман. Уи-хи, радост и фанфари!

Именно заради тяхното насърчение четете това в момента. Кураж си трябва за тая работа! Много хубаво, има блог, има откъси, обаче – къде е цялата книга? Този път ще бъде издаден само първенецът от конкурса: Димитър Димитров с романа „Новото кралство“.  Все пак, възможно е и “Спътници” в някакъв момент да добие хартиено-мастилен облик. Но това е премеждие, с което не върви да се захванеш, без да си подготвен, и което зависи главно от читателските настроения и желания. Така че ако се съберат достатъчно ентусиазирани читатели, за да има смисъл от традиционно издаване, то ще се постарая това да се случи.

Ако ли не, има алтернативи като публикуване в електронен вид – може би дори по-удачно, предвид че увлечените по четенето в България все повече използват дигитални книги. В крайна сметка “Спътници” ще достигне по един или друг начин до поискалите я – намерението ми е да има развитие по този въпрос до края на годината.

Междувременно, останете, разходете се, поразгледайте… Ударете едно рамо, както можете. За мен ще бъде удоволствие да попътуваме заедно!

P.S. Старая се сайтът да изглежда добре и да е функционален независимо от устройствата и браузърите, които ползвате. При наличие на някакъв проблем, моля да ми пишете и ще намеря решение. Благодаря!

Currently there are no comments, so be the first!

Goodreads

Спътници Спътници
reviews: 2
ratings: 3 (avg rating 4.33)