Ако Слънчевата система беше от книги

14 Април 2016

Почитателите на Толкин ще ви кажат, че той е цяла вселена. Е, всъщност е по-скоро с размерите на Сатурн… Нека вземем радиусите на планетите и да ги премащабираме като книги!

За направата на тази графика всички планети са измерени в земни радиуси. Тоест, считаме радиуса на Земята като единица. Избрах да го приравня на 250 страници и така получих еквивалентен брой страници за всички останали обекти. Накрая намерих книги (предимно фентъзи и фантастика), които да попадат в съответните диапазони. Ето го и резултатът!

Книжна Слънчева система

Бонус сметка: Ако съберем всички страници на всички планети и умножим по две, ще получим броя страници на всички книги от Света на Диска! Така че дори сър Пратчет не е вселена… Поне не и в тази геометрия 🙂

Бонус сметка 2: А какво става с нашумялата “Песен за огън и лед”? Петте книги, написани до момента, се простират на около 5000 страници, тоест Юпитер и Сатурн взети заедно. Малко по-дребни са поредиците “Тъмната кула” (4600 стр.) и “Хари Потър” (4100 стр.)

За любопитните: “Спътници” по размер би се наредила някъде между Марс и Венера.

За прецизните: Посочените страници са пресметнати според радиусите на планетите и не отговарят напълно на избраните книги, още повече че броят страници варира според изданието и формата. Все пак, подбрах ги така, че тези разлики да бъдат пренебрежими и съпоставката да е валидна.

Имате ли други предложения за книжните планети?

Currently there are no comments, so be the first!

Goodreads

Спътници Спътници
reviews: 2
ratings: 3 (avg rating 4.33)